تولید فکر خیلى مهم است. تولید فکر از تولید علم دشوارتر است. متفکرین و نخبگان فکرى در معرض آسیبهائى هستند که نخبگان علمى کمتر در معرض آن آسیبها قرار میگیرند. بنابراین کار، کار دشوارى است؛ اما بسیار مهم است. تفکر از جنس یادگیری نیست. بلکه از جنس زاییدن و نوآوری است. در تفکر مبتنی بر یافتههای بیرونی یافتههای جدیدی تولید میشوند. سادهتر اینکه تفکر توام با خلاقیت و نوآوری است و در خلاقیت و نوآوری اعتماد به نفس و امید و در امید اندیشه ای نو شکل میگیرد و... این چرخه مثبت یک کشور و یک ملت را از عقبماندگی و دنبالهروی به پیشرفتگی و پیشتازی هدایت میکند.
امروز کشور ما با غفلت از مفهوم حقیقی اندیشیدن و به روایتی تفکر مواجه است. گزارههای متعدد نادرستی جای حقیقت اندیشیدن را گرفتهاندمثلا:
یک انحراف بزرگ در مفهوم اندیشیدن، جایگزینی آن با مطالعه است. جریانات متعددی جوانان ما را ترغیب به مطالعه میکنند. با الفاظی همچون باسواد است و یا سوادی ندارد نسبت به آدمها قضاوت میشود و... . البته مطالعه یک امر ضروری هر جامعهای است. لیکن هر مطالعهای الزاما اندیشیدن نیست. در هر مطالعهای اندیشیدن در محتوای مطلب ضروری است که به آن یادگیری میگوییم. اما مهمتر از یادگیری،اندیشیدن در چرایی آن مطالعه است و استفاده از آن یادگیری برای تولید اندیشهای جدید، می باشد که معمولا در کشور ما مغفول است. البته پذیرفتهایم که اندیشهورزی کاری زمانبر و کیفی است. اما انتقادمان به نبود این روحیه است.
استاد مطهری می گویند:یک وقت یک خارجی آمده بود کرج ، با یک دهاتی روبرو شد . این دهاتی خیلی جوابهای نغز و پختهای به او میداد . هر سؤالی که میکرد خیلی عالی جواب میداد . بعد او گفت که تو اینها را از کجا میدانی ؟ گفت :ما چون سواد نداریم فکر میکنیم " این خیلی حرف پرمعنایی است : آنکه سواد دارد معلوماتش را میگوید ولی من فکر میکنم . و فکر خیلی از سواد بهتر است . در میان علما افرادی که خیلی استاد دیدهاند ، من به اینها هیچ اعتقاد ندارم . به همین دلیل اعتقاد ندارم که خیلی استاد دیدهاند ، همان که برایشان باعث افتخار است . مثلا میگویند : فلان کس سی سال به درس مرحوم نائینی رفته عالمی که سی سال یا بیست و پنج سال عمر را یکسره درس این استاد و آن استاد را دیده ، او دیگر مجال فکر کردن برای خودش باقی نگذاشته ، دائما میگرفته ، تمام نیرویش صرف گرفتن شده ، دیگر چیزی نمانده برای آنکه با نیروی خودش به مطلبی برسد .اطلاعات بدون تفکر مانند غذای نیمه جویده است.
موضوع مطلب :